Het Zomerspektakel is één grote logistieke uitdaging: “Maar het is wel een hele leuke puzzel”

Samen met Sander Willemstein is Richard van Goozen verantwoordelijk voor de vergunning en logistiek van het Zomerspektakel aan het Meer. Sander houdt zich vooral bezig met vergunning, beveiliging, EHBO & verkeer. Richard is de persoon voor alles wat jij als bezoeker ziet staan op het terrein. Maar ook voor alles wat je niet ziet, is hij de aangewezen persoon. “Van ponton tot toiletpot en van verkeersborden tot het podium.”

Inmiddels is Richard al zes edities betrokken bij het Zomerspektakel aan het Meer. Dat begon al in 2011, toen de organisatie hem voor het eerst om advies vroeg. In 2012 werd het festival al zo veel groter, dat alleen een adviseur niet genoeg was. Toen kwam Sander het bestuur ondersteunen voor de vergunningen en logistiek. De tweede editie van het festival was nog niet voorbij of er bleek al dat er voor de editie daarna nog een bestuurslid nodig was, ter ondersteuning van Sander. Dat werd Richard van Goozen. In dit artikel vertelt hij je alles over de opbouw van het festival.

De uitdagingen

Het hele jaar is Richard bezig met het Zomerspektakel: “We beginnen in september en gaan door tot begin juli.” In de eerste maanden houdt hij zich vooral bezig met het uitwerken van de plannen voor het festival: het aanvragen van offertes, het uittekenen van de plattegrond en het uitschrijven van de veiligheidsplannen.

Daar zit nog wel een uitdaging in. Hij legt uit: “Juni is natuurlijk dé festivalmaand. Dan is het nog lastig om ervoor te zorgen dat je alle materialen weet te verzamelen. Als je in januari niet al bestelt, dan kun je je 5.000 m2 houten ondervloer wel gedag zeggen. Zeker als je dan ook nog eens vijftig tenten wil hebben voor de horeca, de backstage en het voorterrein. Je moet dus vóór januari alles al helder hebben, zodat je kunt gaan inkopen. Dat is de grootste uitdaging in de voorbereiding.”

Voor het leggen van de houten vloer heeft het Zomerspektakel dan ook een bijzondere actie uitgezet op social media. Wie zich aanmeldt om de vloer te helpen aanleggen en afbreken, kan een flinke beloning verdienen. Voor iedere vierkante meter die jouw groep aanlegt of afbreekt, verdien je € 0,50. Met 5.000 m2 aan houten vloerdelen kan die beloning dus snel oplopen. Bovendien ontvangt iedere deelnemer nog twee gratis tickets voor het Zomerspektakel.

Ik wil meehelpen >

Het moment suprême

Als het dan eenmaal zo ver is, houdt Richard zich bezig met hele andere dingen. “Dan moet ik ervoor zorgen dat iedereen er ook echt is. Je zit in een festivalmaand waarin personeel ontzettend moeilijk te vinden is. Iedereen heeft het druk. Daarom zijn onze vrijwilligers zo belangrijk.” In de twee weken waarin het terrein aan de Zegerplas wordt getransformeerd tot een waar festival, is Richard zo druk dat hij wel 30.000 stappen per dag zet. Dat geldt ook voor de week waarin alles weer wordt afgebroken.

Gedurende het festival is Richard er verantwoordelijk voor dat alles blijft werken: de stroom, de pinapparaten, en ga zo maar door. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan: “Ik denk dat we goed bezig zijn. We maken de juiste keuzes qua leveranciers en investeren in kwaliteit. Daardoor zijn we een redelijk probleemloos festival, dat durf ik wel te zeggen.”

Elk uur een nieuwe briefing

Daarnaast houdt Richard elk uur een briefing met de politie. “Alles wat op het festivalterrein gebeurt, wordt opgepakt door onze beveiligers. Maar als onze bezoekers het terrein verlaten, wordt het de verantwoordelijkheid van de politie. Daarom is het belangrijk om elkaar op de hoogte te blijven houden van de ontwikkelingen.” In deze meetings wordt er besproken of het geluid niet te hard staat voor de omgeving, of er nog vreemde situaties zijn en of de bezoekersaantallen nog goed zijn.

Omdat er elk uur een nieuwe briefing wordt gegeven, is het belangrijk dat Richard en Sander in de overige tijd goed in de gaten houden wat er allemaal op het terrein gebeurt. “Daardoor blijft er weinig tijd over om te genieten van het festival, maar dat is helemaal niet erg. Op zaterdagavond weten we onszelf altijd een momentje vrij te plannen. Dan hebben we de tijd om zelf ook even het terrein op te gaan. Het is altijd genieten, maar op dat moment is het toch anders.”

Dat moment is altijd bijzonder voor Richard. Hij licht toe: “Dan kan ik ook mijn vrouw even opzoeken. Vanaf twee weken voor het festival ben ik al bezig met de opbouw. Dan ben ik zo druk in de weer dat ik overdag en ’s avonds van huis ben. Je ziet elkaar dan heel weinig, dus samen even genieten op het festival is extra bijzonder.”

Een familieaangelegenheid

Niet alleen Richards vrouw is aanwezig op het Zomerspektakel. Door de jaren heen is het een echte familieaangelegenheid geworden: “De hele familie helpt inmiddels mee. Vorig jaar zat mijn dochter in ons social media team. Dit jaar staat ze met haar eigen tattooshop op het voorterrein. Mijn oudste zoon helpt mee bij de Obstacle Run en mijn andere zoon helpt altijd mee met de opbouw, de afbouw en ondersteunt mij tijdens het festival.”

De reden dat de hele familie Richard komt ondersteunen? Er zit misschien wel 1.000 uur aan vrijwilligerswerk in voor ieder bestuurslid. Als niet-commerciële organisatie kost dat tijd, energie en moeite: “We houden er niets aan over, maar ik doe het zo graag. Ik doe het uit passie. Dat ziet mijn familie ook. Ik hoop dan ook echt dat we dit nog vele jaren samen kunnen doen, zodat we het Zomerspektakel met veel plezier kunnen blijven organiseren.”

Steeds meer mensen laten genieten

De grootste verandering die Richard heeft meegemaakt in de afgelopen zes edities, is de groei in de bezoekersaantallen. “Het veranderde van een aantal mensen op het hoofdterrein in een driedaags evenement met een volledig vol hoofd- én voorterrein. Een aantal verkeersbordjes veranderden in een compleet verkeersplan, compleet met omleidingen en wegafzettingen door heel Alphen.” Dat is een heel verschil met zijn eerste editie: “Toen ik er voor het eerst bijkwam, waren er 2.500 bezoekers. Nu zijn dat er 15.000 op één avond.”

Die toestroom aan bezoekers zorgde voor flink wat wijzigingen op het terrein. “Het entertainment ging van een draaimolentje, naar een zweefmolen en een reuzenrad. Alles wordt gewoon meer. Nu hebben we ook een fietsenstalling voor 10.000 fietsen. Zoek daar maar eens een plekje voor.” Een heel gepuzzel, maar gelukkig is Richard dol op puzzelen: “Het is een hele leuke puzzel, anders zou ik het ook niet doen. Er gaat heel wat tijd in zitten, maar het is één van de leukste dingen die ik doe als vrijwilliger, zeker omdat ik het mag doen met zo’n mooie groep mensen. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en om dan het resultaat van je harde werk te zien is gewoon geweldig. Vooral om de bezoekers zo te zien genieten. Dat is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet!”

Wil jij ook genieten van de gaafste optredens, spannende activiteiten en heerlijke versnaperingen? Wees er dan snel bij! De kaarten voor vrijdagavond 2 juni zijn namelijk al voor 80% uitverkocht.