Backstage bij het Zomerspektakel: “Alles staat in het teken van de artiesten”

Altijd al willen weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij het Zomerspektakel? Daar kan vrijwilliger Gollem Joukes je alles over vertellen. Zij is samen met Nineke de Graaff verantwoordelijk voor alles rondom de artiesten backstage. “Het is hollen en stilstaan met een grote glimlach op je gezicht.”

Voor bezoekers begint het Zomerspektakel aan het Meer op vrijdag, maar dat geldt niet voor de vrijwilligers. Zij zijn al maanden van tevoren druk bezig om alles voor te bereiden voor het driedaagse evenement. Voor Gollem en Nineke, verantwoordelijk voor alles rondom de artiesten backstage, beginnen de voorbereidingen op het moment dat de riders van de artiesten binnenkomen.

“Ik houd me dan echt bezig met de hospitality rider”, licht Gollem toe. “Daarin staan eigenlijk alle verzoeken die ervoor zorgen dat de artiest zich optimaal voelt, zowel voor als tijdens het optreden. Denk aan een diverse kleuren handdoeken in de kleedkamer of een bepaalde hoeveelheid specifieke drankjes. Een ‘nee’ kennen we backstage niet, hoe gek sommige verzoeken misschien ook zijn. Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat de artiesten zich thuis voelen en op hun gemak zijn.”

De huiskamer op het water

Om artiesten op hun gemak te stellen, trekken ze bij het Zomerspektakel alles uit te kast. “Artiesten hoeven bij ons niet opgepropt in een kleedkamer te zitten. Backstage staan maar liefst acht grote kleedruimtes. En we hebben ook een relaxruimte, douche en parkeerplaatsen. En vergeet de keuken niet. Daar verzorgt de kok live cooking. Artiesten kunnen dan kiezen uit een menu, waarna de kok het gerecht klaarmaakt. Kortom: het is van alle gemakken voorzien. Backstage staat daarom ook wel bekend als onze huiskamer op het water.”

Tekst loopt door onder de foto

En dat valt in de smaak. “Elk jaar krijgen we van artiesten of hun tourmanagers wel een berichtje dat de service bij het Zomerspektakel top is. Zoals wij het hebben geregeld zien ze het niet vaak. Bij ons geldt: heb je honger, dan krijg je eten. En heb je dorst, dan doen we niet moeilijk over een drankje meer of minder. De vorige keer dat BLØF optrad bij het Zomerspektakel zeiden ze zelfs op het podium hoe goed het hier was geregeld”, vertelt Gollem trots. “Een groot compliment, maar dat is niet waar we het voor doen. Het draait voor ons backstage allemaal om de artiesten. We willen natuurlijk dat de artiesten uitstralen naar het publiek hoe leuk het is.”

Hollen en stilstaan

Gollem heeft inmiddels jaren ervaring als vrijwilliger bij het Zomerspektakel. En ze ziet zichzelf niet snel iets anders doen. De verantwoordelijkheid voor de artiesten backstage is namelijk een rol die op haar lijf geschreven is. “Van nature vind ik het leuk om mensen te pleasen. Ik vind het geweldig om nét even dat stapje extra te doen wat artiesten en hun tourmanagers niet verwachten. Van mij mag alles groots en meeslepend, ook al heb je weinig middelen. Daar komt nog bovenop dat ik eerst veel horecaervaring op heb gedaan en later office manager ben geworden. Dan heb je met zoveel mensen te maken dat je niet alleen alles goed kan overzien en regelen, maar ook mensen op hun gemak weet te stellen.”

In de wandelgangen wordt Gollem daarom ook wel een echte ‘regelneef’ genoemd. “Zo voel ik me vaak ook”, lacht ze. “Maar ik doe het nooit met tegenzin. Alles wat ik doe, doe ik met een glimlach op mijn gezicht. Soms doe ik een stapje terug om het overzicht te houden, maar ik breng ook wel eens een biertje naar het podium of maak het toilet schoon. Dat moet ook wel backstage; je moet bereid zijn om alles te doen. Daardoor is het eigenlijk altijd wel hollen en stilstaan. Het ene moment heerst er backstage een soort rust omdat er geen artiest is, maar 30 seconden later staat opeens alles weer op zijn kop. Dat vind ik prachtig.”

Tekst loopt door onder de foto

Mooie mix van mensen

Backstage regelt Gollem natuurlijk niet alles in haar eentje. Een gevarieerd team van enthousiaste vrijwilligers staat haar elk jaar bij. “Het is geweldig om te zien dat zulke diverse mensen zich inzetten om alles op rolletjes te laten verlopen. Van een accountmanager en een jurist tot iemand uit de pizzeria die achter de bar wil komen staan en jongeren die nog op school zitten of studeren. Maar we hebben ook vrijwilligers rondlopen die niet meer deel kunnen nemen aan het normale arbeidsleven. Zij ondersteunen ons dan 3 uurtjes. Met al deze inzet zijn we onwijs geholpen. En de diversiteit binnen onze groep vrijwilligers sluit ook aan bij waar we voor staan: het Zomerspektakel is van én voor iedereen.

Gollem vervolgt: “Festivalgangers hebben vaak geen idee hoeveel vrijwilligers er achter de schermen bezig zijn om het evenement tot een succes te maken. Daar wordt niet bij stilgestaan. We zetten als vrijwilligers alles op alles om te zorgen dat Alphenaren een fantastische ervaring hebben. En dat doen we met een grote portie vrolijkheid. Daardoor is alles wat backstage gebeurt eigenlijk een mini festival in het grote festival. Het is gezellig, iedereen is blij en je hoort ook daar de muziek. We willen tenslotte niet alleen dat bezoekers terugkeren, maar ook dat vrijwilligers het zo naar hun zin hebben dat ze de volgende editie weer willen helpen. Die extra handjes kunnen we namelijk goed gebruiken!”

Help jij Gollem op 2, 3 of 4 juni een handje backstage? Of wil je juist assisteren als stagehand of bij de op- en afbouw? Meld je aan als vrijwilliger!