Bij ieder evenement heb je te maken met afval, dat is onvermijdelijk. Kun je daar dan niks tegen doen? Jawel, zo stelt het Zomerspektakel aan het Meer. De organisatie neemt deze editie extra maatregelen om de verspreiding van afval zo veel mogelijk te beperken.
Eén van de belangrijkste en grootste onderdelen van de afvalstroom vanuit het Zomerspektakel zijn de plastic bekers. Er hebben de afgelopen jaren veel ontwikkelingen op het gebied van bekers plaatsgevonden. “Deze hebben we de afgelopen periode allemaal bekeken en uitgewerkt, waardoor we een goed beeld hebben van wat voor ons de meest duurzame optie is”, begint Sander Willemstein, bestuurslid van het Zomerspektakel aan het Meer.
Gerecyclede plastic bekers
Tegenwoordig maken veel evenementen gebruik van ‘hardcups’. Dit zijn bekers van hard plastic die, na het reinigen, hergebruikt kunnen worden. Hier zitten voor het Zomerspektakel nog behoorlijk wat haken en ogen aan. Willemstein legt uit: “Zo heb je voor het reinigen op locatie een grote wasstraat nodig, welke veel stroom gebruikt.” Daarnaast is er de optie om de bekers bij een bedrijf te laten reinigen. “Dit is echter nog steeds niet duurzaam, want de bekers moeten worden opgehaald, gereinigd en dan vervolgens weer worden teruggebracht. Bovendien is er nog geen bedrijf dat genoeg bekers op voorraad heeft om ons driedaagse festival te kunnen voorzien”, aldus Willemstein.
Daarom zie je op 2, 3 en 4 juni inktvrije, gerecyclede plastic bekers van Heineken terug. Deze bekers zijn gemaakt van gerecycled PET plastic en voorzien van een reliëf of lasergravure. Hierdoor zijn ze volledig recyclebaar tot een nieuwe fles of beker. “Iedere avond als het terrein leeg is, verzamelen we de bekers en slaan we deze op in een aparte perscontainer. Na afloop van het evenement wordt de container opgehaald en leggen de bekers hemelsbreed slechts een kilometer af alvorens het recyclen begint. Dit proces is bijna niet efficiënter te maken”, zo licht het bestuurslid toe.
Zwerfafval
Naast plastic bekers kent het Zomerspektakel ook overig afval zoals papier, karton en restafval. Ook daar is door de organisatie dit jaar weer een plan van aanpak voor gemaakt. Op het terrein worden bezoekers bewust gemaakt van de afvalstromen door het plaatsen van plastic-, papier- en restafvalbakken. Deze containers worden iedere avond geleegd in de juiste perscontainers. “De afgelopen jaren heeft deze werkwijze al zijn vruchten afgeworpen”, vertelt Willemstein.
Ervoor zorgen dat het vuilnis zich niet verder verspreidt, is ook een uitdaging. Bezoekers die het terrein verlaten, nemen regelmatig bekers of ander afval mee. Dit afval wordt opgevangen door voldoende bakken te plaatsen bij de uitgang en de fietsenstalling. Een evenement helemaal zonder zwerfafval is op dit moment niet haalbaar. Daarom wordt de omgeving dagelijks gereinigd door een team schoonmakers. Om te voorkomen dat afval wegwaait, plaatst de organisatie bovendien hekken, podia en tenten op en rondom het terrein. Bij stevige wind worden netten rondom de Zegerplas geplaatst. Ook is de verkoop van flessen met doppen afgeschaft. Hierdoor belanden deze doppen ook niet in de natuur.
Vooruitkijken
De organisatie blijft altijd vooruitkijken en houdt de ontwikkeling op het gebied van hardcups goed in de gaten. “Ook staan wij open voor lokale initiatieven die met ons mee willen denken over het verduurzamen van ons evenement en nemen hierin ook de wensen vanuit de gemeente mee. We willen immers allemaal een mooi, maar zeker ook duurzaam, evenement neerzetten”, sluit Willemstein af.