skip to Main Content

Zomerspektakel steunt Stichting Diabetesouders regio Leiden en SamenhuiS

Zoals bij iedere editie koppelt het bestuur van Zomerspektakel aan het Meer een goed doel aan de vrijdagavondverkoop van de tickets. Dit keer zijn er zelfs twee goede doelen die deze eer te beurt valt. Voorzitter Stanley de Looze is blij te vertellen dat het hier om twee lokale initiatieven gaat, te weten ‘Stichting Diabetesouders regio Leiden’ en ‘SamenhuiS’.

Wat is Stichting Diabetesouders regio Leiden?
Dyana en Walter Minderhoud uit Alphen aan den Rijn zijn sinds vijf jaar zelf ouders van een kind met Diabetes type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij je zelf geen insuline meer aanmaakt, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Hun zoon Jamie is inmiddels 9 jaar en kan al aardig goed met zijn ziekte overweg, maar het stijgen en dalen van de waarden blijft enorm onvoorspelbaar en dus moeten Walter en Dyana hun zoon goed in de gaten houden. Dat brengt veel spanning met zich mee. Zo’n twee jaar geleden kwamen ze daarom op het idee om zich in te zetten voor de ouders van een kind met deze ziekte. Daarbij geholpen door het ziekenhuis en hun eigen ervaring. Walter, voorzitter van de stichting: “Voor ouders die net met Diabetes type 1 te maken hebben is de ziekte enorm confronterend. Ze weten vaak niet wat de ziekte inhoudt, worden overspoeld met informatie in het ziekenhuis en lukt het ze uiteindelijk om alles geregeld te krijgen dan komen de emoties pas goed los. Wij proberen hen te helpen weer grip te krijgen op hun kind, het huishouden, het ziekenhuis, eten en wat er nog meer bij komt kijken.” Dyana, zijn vrouw, vult aan: “Het medische gedeelte wordt opgevangen door het ziekenhuis. Wij zijn er voor het kind en als ‘buddy’ voor de ouders.” Met de bijdrage vanuit het Zomerspektakel hopen zij ouders op een andere manier te helpen door het organiseren van bijvoorbeeld een kookworkshop. Want met Diabetes type 1 is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet, omdat dit een grote invloed heeft op je suikers. Meer weten over deze prachtige stichting, bekijk dan www.diabetesoudersleiden.nl.

Rudi Overmars

SamenhuiS biedt kans te praten over kanker
Sinds Rudi Overmars op 1 juli 2016 is aangesteld als voorzitter van de stichting SamenhuiS, begint het inloophuis aan de Uranusstraat 14E steeds meer vorm te krijgen. Rudi loopt over van de ideeën om mensen met kanker of die met kanker te maken hebben te ondersteunen. De vrijwilligers die zich hiervoor inzetten zijn getraind en bieden een luisterend oor. Het zijn geen psychologen, maar wel mensen die zich met hart en ziel inzetten om anderen te helpen. Er wordt gepraat, soms gehuild en gelachen. Er worden creatieve workshops, voetmassages en zityogalessen aangeboden en er wordt soms gekookt. Kortom het SamenhuiS biedt een breed aanbod aan activiteiten. Rudi: “Zo zijn we op dit moment bezig om naast ouderen en jongeren ook activiteiten aan kinderen aan te bieden. Het zou fantastisch zijn als zij ook aan de Family Run mee kunnen doen tijdens het Zomerspektakel. Daarnaast bekijken we ook of we meer met muziek kunnen doen. Bijna alle activiteiten zijn gratis en dat maakt het inlopen ook makkelijker. Onze ambitie is om over 3, 4 jaar zo bekend te zijn dat het voor iedereen die met kanker te maken krijgt gemakkelijk is om ons te vinden. “En mijn eigen droom”, voegt Rudi eraan toe, “dat is dat kanker een ziekte is waarbij mensen niet meer doodgaan. Dat zou echt geweldig zijn.” Wil je meer weten over deze mooie stichting, bekijk dan hun website www.samenhuis.org of hun facebookpagina www.facebook.com/SamenhuiSAlphen.

Grote foto: Walter Minderhoud