skip to Main Content

Obstacle Run voor G-Spirit geen brug te ver

Het meedoen aan de Obstacle Run in Alphen aan den Rijn kan best pittig zijn voor veel mensen. Laat staan voor mensen met een beperking. Jeffrey van den Nieuwendijk van G-Spirit: “Wij gaan graag die uitdaging aan en doen op zaterdag 8 en zondag 9 juni met ongeveer 40 mensen mee. Daarvan hebben 17 een beperking en zijn er 13 begeleiders. Samen staan we sterk.”

Oefenen voor Obstacle Run
Jeffrey: “De afgelopen maanden hebben we volop geoefend met de sporters, die meelopen met de Obstacle Run. Ze hebben een aangepast programma gekregen met meer specifieke krachtoefeningen en hardlopen. Twee van hen starten zonder daarvoor te hebben getraind, maar zij zijn wel degene met de beste conditie. Op zaterdag doen we met hen mee aan de 8 km, waarbij we die jongens begeleiden. Op zondag lopen we de 3 km met 9 mensen met een beperking en 6 begeleiders. En voor de 6 km doen 10 mensen met een beperking mee en 10 begeleiders. Ik ben dan meer de bezemwagen. Het wordt voor deze doelgroep een enorme uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Als het goed gaat dan is het de bedoeling om volgend jaar met een eigen vak te starten met mensen vanuit het hele land.” 

Waar staat G Spirit voor?
G-Spirit is een organisatie, die het voor mensen met een beperking mogelijk maakt om te sporten. Jeffrey van den Nieuwendijk is sinds twee jaar samen met Megan Hendriks eigenaar hiervan. Afgelopen maart is er versterking gekomen van twee collega bewegingsagogen. Ze begeleiden mensen met een beperking op de woon/zorginstelling, door wekelijks structureel sport en spel aan te bieden. En daarnaast begeleiden ze sporters ook individueel om hun persoonlijke doelen te behalen. Door ons netwerk bij locatiemanagers van verschillende zorgaanbieders zoals Philadelphia en Gemiva sporten zo’n 250 mensen wekelijks bij G-Spirit. Dat doen ze in verschillende gemeentes. G-Spirit ontvangt geen subsidie. Voor zover Jeffrey weet is G-Spirit hier uniek in en zijn ze nog niet iemand tegengekomen die hetzelfde doet als hen. Toch probeert G-Spirit om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen en vinden ze altijd wel een manier om niemand buiten te sluiten. Jeffrey: “We bieden op ieder niveau activiteiten aan en ben je motorisch iets sterker dan de groep, dan zorgen we ervoor dat het sporten toch voldoende uitdaging biedt.”

Ambitie
Jeffrey: “Als geboren en getogen Alphenaar hoop ik dat we nog meer mogen betekenen in de gemeente Alphen aan den Rijn en dat we nog meer mensen met een beperking kunnen stimuleren om te sporten. Onze sporters zijn soms afhankelijk van ouders/verzorgers, waardoor sporten niet altijd zomaar kan. Wat wij doen is eigenlijk best uniek. We zijn ooit begonnen met 5 sporters in het Europapark en nu werken we op 26 verschillende locaties in Zuid- en Noord-Holland. We geven daarnaast clinics op basisscholen en middelbare scholen zoals rolstoelhockey of blind voetballen. Dit is bedoeld om anderen te laten ervaren hoe het is om met een beperking toch te kunnen sporten. Zo proberen we begrip te krijgen voor deze doelgroep. Jeffrey: “Ik hoop dat G-Spirit nog lang mag bestaan en dat we veel mensen blij en gelukkig mogen maken op het gebied van bewegen.”