skip to Main Content

Goede doelen gericht op koken en dieren

De dames Mariska van Vliet en Petra Dresscher van ‘Ik kook ook voor jou’ reageren laaiend enthousiast als ze horen dat ze gekozen zijn als goede doel. En ook de ‘stichting Alphense kinderboerderijen’ zijn blij verrast met deze mededeling. Zij zijn de winnaars van een goede doelen campagne die Zomerspektakel aan het Meer had opgezet. Alphenaren konden aangeven welke organisatie of initiatief zij zo bijzonder vonden dat het in aanmerking zou komen als goede doel van Zomerspektakel dat op 1,2 en 3 juni plaatsvindt.

Ik kook ook voor jou
Mariska van Vliet startte zo’n vijf jaar geleden het initiatief ‘Ik kook ook voor jou’ om mensen te helpen die het financieel moeilijker hebben. Dat zie je niet altijd aan de buitenkant. “Ik bood een maaltijd aan via Facebook en kreeg daarop al heel snel 100 likes. Korte tijd later leerde ik Petra Dresscher kennen door een actie van de Grand Bazaar waar mensen speelgoed in konden leveren bestemd voor kinderen van ouders die aangesloten waren op de voedselbank.” Petra: ”Mariska stond in de keuken broodjes te smeren en bracht speelgoed.” Het klikte direct tussen de twee dames en inmiddels koken zij samen vrijwillig iedere dag een maaltijd voor mensen uit Alphen aan den Rijn en omgeving. Dat doen ze alleen via een Facebookpagina waar mensen kunnen reageren op een aangeboden maaltijd. Mariska: ”We koken zo veel mogelijk vers, maar grijpen soms ook naar zakjes. Petra is echt van het Fusion koken en ik ben meer van de Hollandse pot. Zelfs mijn man helpt mee, hij schilt vaak genoeg zo’n vijf kilo aardappelen.” Steeds meer mensen weten ons te vinden. Ook bedrijven die spullen over hebben komen langs met melk, vleeswaren, brood en kaas. Echt geweldig. Anderen kunnen ook helpen door maaltijden aan te bieden die zij zelf over hebben. We willen over 5 jaar zeker nog bestaan. Dan ben ik nog lang niet gepensioneerd, vertelt Petra lachend want ik werk er nog naast. Mariska vult aan dat ze met dit initiatief makkelijk een 40-urige werkweek kan vullen. Petra: “We zijn er wel enorm trots op dat veel mensen op ons gestemd hebben. Het is zo’n dankbaar werk.”

Stichting Alphense kinderboerderijen
Dat dieren verzorgen veel tijd en geld kost is gemeengoed, maar blij zijn beheerders André Könst en Marja Dieho wel met de bijdrage van Zomerspektakel. Al zal het een druppel op de gloeiende plaat zijn voor ze, nu ze zo’n 20.000 euro te kort komen. Marja: “Dieren verzorgen gaat 7 dagen per week door. We kunnen op dit moment zeker 20 mensen extra gebruiken om te voeren, te mesten, toezicht te houden op bezoekers en de 3 kinderboerderijen netjes te houden. Het is wel dankbaar werk. We werken veel met vrijwilligers, vooral in het weekend. De meesten werken een dagdeel.” “Niet ieder weekend hoor en Marja maakt het rooster”, vult André aan. Marja: “De dieren zijn fantastisch en die willen we graag aandacht geven. We hebben hier ponymeisjes die meehelpen, herintreders en ook stagiaires. Vanaf 18 jaar kun je de verantwoording over een boerderij dragen. Dan open je of sluit je af.” Zowel Marja als André zijn met dieren opgegroeid en dat merk je aan ze, vooral als ze bij Fien het varken staan. En ze zijn beiden al heel lang in dienst. Marja al vanaf 1985 en André zo’n 20 jaar. Ze werken beiden vanuit hun passie, maar kunnen de hoeveelheid werk niet aan. Marja: “Zeker nu ook Boskoop erbij gekomen is. Dat is voor ons best een eindje rijden. We kunnen alle hulp echt goed gebruiken en we zijn ook nog op zoek naar een nieuwe voorzitter. Het zou werkelijk fantastisch zijn als iemand zich zou melden voor deze fijne functie.”

Foto v.l.n.r.: Marja Dieho en André Könst met Fien

Foto boven titel bericht v.l.n.r.: Petra Dresscher en Mariska van Vliet